„Figură paradigmatică a poeziei actuale, posesor al unei opere durabile, de o forță a expresiei vizionare ieșite din comun” - Marin Mincu


[ bio-bibliografie ]
[
referinte ]
[
texte alese ]
[
galerie foto ]
[
carte de oaspeti ]
 

Adrian Păunescu: În această vreme, un poet de geniu, poetul Ion Gheorghe...
 


  "(...) În această vreme, de fapt, deodată cu cele pe care le-ați auzit, un poet de geniu, un om ciudat cu care puțini alții se înțeleg, poetul Ion Gheorghe, poet excepțional, se ocupă de identitatea românească străveche. Sigur că el se ceartă cu toată lumea, sigur că se ceartă și cu noi la Comisia pentru cultură, culte și mijloace de informare în masă. Sigur că înjură pe cine crede el că trebuie înjurat, lucru pe care eu nu-l consider totdeauna drept, dar Ion Gheorghe este posesorul unei adevărate comori de arheologie românească foarte veche, un alt fel de trecut al țării și, de decenii și decenii, el strigă la marginea orașului sau la Sărățeanca, în județul Buzău, unde-și trăiește verile: "Am dovezile coerente ale unui trecut care ne situează dincolo de previzibil și dincolo de civilizațiile recunoscute grăbit ca ultimele în timp". Ion Gheorghe nu este înțeles și poate nici noi, cei care, totuși, îl apărăm și îi spunem numele, nu îl înțelegm până la capăt.
    Academia încearcă prin oameni de autoritate, dar care sunt formați la altă școală arheologică, să facă dreptate și lumină în acest tezaur al lui Ion Gheorghe.
Diverse publicații susțin efortul lui Ion Gheorghe. E dificil de lucrat cu acest poet, dar vă spun că merită tot efortul și eu cred că ar trebui, dacă și dumneavoastră veți fi de acord, ca un grup de lucru, o comisie a Senatului, să încerce apropierea de acest fapt, pentru că noi, la Comisia pentru cultură, culte și mijloace de informare în masă, nu avem puterea de a stabili, mai ales, interdependențele care privesc toate aceste comori ale lui Ion Gheorghe și pe care, supărat că nu e înțeles în țară, vrea să le dea Ucrainei sau Rusiei, lucru imposibil de imaginat, dar asta este voința lui, aș zice eu, rea, voința lui de om supărat.
     Să vedem aceste interdependențe spre a putea recupera întregul trecut, așa cum este el, al acestor opere extraordinare. Pietrele lui Ion Gheorghe vor fi peste timp, pe de o parte, dovada acestui trecut depărtat al nostru, dar, pe de altă parte, și dovada neputinței noastre de a înțelege fenomene cu care suntem contemporani.
    Situez opera lui Ion Gheroghe, și opera lui poetică, și opera lui arheologică, în rândul fenomenelor de reînzdrăvenire a țării sale și a capacității ei de a se exprima în lume, un efort contra deromânizării."
Dezbateri parlamentare, Senat, 26 mai 2003

<<<

 

 

 


 [index]  [bio-bibliografie[ referinte ]  [ texte alese ]  [ galerie foto ]  [ carte de oaspeti ]